Afronden van de Mission 737RE MkII’s

De afgelopen maanden zijn we thuis flink aan het verbouwen geweest en daarom hebben de speakers een tijdje op het tweede plan gestaan. Nu het huis weer helemaal tip en top is had ik eindelijk weer eens tijd om aan de speakers te gaan werken. In deel 3 heb ik al gemeld dat ik ze een bijzondere afwerking zou gaan geven.

Ik heb ervoor gekozen om de afwerking te verbinden met mijn andere grote hobby; gitaar spelen. Dus de topjes worden bekleed met oranje Tolex, zoals bij Orange Amps. De Subs worden bekleed met zwart Tolex: Marshall Black! Daarnaast worden alle boxen voorzien van handgrepen zodat ze makkelijker hanteerbaar worden en voorzien van rubberen voetjes om ze te isoleren. Ik maak daarbij gebruik van de standaard voetjes die ook bij gitaarversterkers ingezet worden.

Voor het bekleden heb ik een beroep gedaan op neef Jan Nieuweboer, die als timmerman een mooie loods ter beschikking heeft. Ik had al wel gezien dat je behoorlijk wat ruimte nodig hebt om te gaan bekleden en Jan vond het ook wel interessant om te zien hoe het werkt. Hij is zelf gespecialiseerd in het bouwen van interieurs en wilde ook wel eens zien hoe het Tolex te verwerken is.

Voor het bekleden was het echter nog wel nodig om de scherpe hoeken af te ronden. Dus met een r9.53 alle hoeken van de speakers afgerond en vervolgens bij Jan in de loods aan de slag.

[supsystic-gallery id=3 position=center]

Paar dingen die we geleerd hebben:

  • Zorg dat je voldoende materiaal ter beschikking hebt. Het Tolex werkt het fijnst als je grote oppervlakten in één keer kunt doen.
  • Bij de subs hebben we eerst een wrapping gedaan en toen de kopse kanten. Bij de topjes hebben we een ‘cadeauverpakking’  aanpak gevolgd. Dat laatste werkte eigenlijk prettiger omdat je dan alle randen mooi kunt afwerken. Nadeel is wel dat je dan op de kop een naad krijgt, maar die viel in dit geval onder het handvat weg. Even goed nadenken dus voor je aan de slag gaat.
  • Als je gelijmd hebt, moet je het materiaal binnen een paar minuten verwerken. Werk daarbij in een omgeving die niet te koud is of vochtig is.
  • Zorg voor hele scherpe mesjes. Tolex komt in verschillende varianten en de Orange variant heeft een achterzijde met een stoffen bekleding. Bij meer dan twee lagen moet je echt heel goed snijden om door de lagen heen te kunnen werken.

Natuurlijk heeft dit project nog veel meer inzichten gegeven. Zo snap ik nu ook goed waarom gitaarversterkers gebouwd worden met een baffle die naar binnen valt. Dit maakt het veel makkelijker voor het aanbrengen van het Tolex en ook voor het bevestigen van hoekbeschermers met een ‘lipje’. Werken met een draad over de naden is ook slim en eerst een likje verf onder de plaats waar de naden komen is ook geen gek idee. Dat zorgt er in ieder geval voor dat als je geen nauwe sluiting hebt dit bijna niet meer opvalt.

Blijven er nog twee wensen over:

  1. de hoekjes van de speakers wil ik nog gaan voorzien van beschermkapjes. Het mooiste zouden de zwarte kunststof kapjes van Orange zijn, want die hebben de goede radius. Ik heb die echter nog niet kunnen vinden. Nog even verder zoeken, bestellen en monteren. Dat dan weer volgende keer.
  2. Belangrijker; uiteindelijk wil ik het filter opnieuw opbouwen met nieuwe componenten en de aansluitingen op de polypropyleen woofers vernieuwen. Dat is een klusje waar ik eigenlijk wel een beetje tegenop zie, maar daarmee is het natuurlijk ook weer een leuke uitdaging.

Blijf je lekker bezig!

2 gedachten over “Afronden van de Mission 737RE MkII’s

  1. Roelof Kingma zegt:

    Dag Jan,

    Goed bezig met die gitaarversterker.
    Ook zag ik een sub voorbij komen met een Hypex amp. In die kast lijkt een Peerless XLS10 te zitten en ik ben nieuwsgierig of dat zo is.

    Succes, Roelof

    Beantwoorden
    1. Jan Nieuweboer zegt:

      Hi Roelof, ja dat klopt. Het is inderdaad een Peerless XLS10. Hele fijne woofers die ik al eerder ook in een andere gesloten sub heb gebruikt. Altijd super tevreden over geweest.

      Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.